Rapid Prototyping SLS SLA Plastika

Podrobnosti izdelka

SLS tehnologija

Tehnično načelo: SLS (selektivno lasersko sintranje).

Tehnika uporablja praškasto plast, da na zgornji površini oblikovanega dela položi plast praškastega materiala in jo segreje na temperaturo tik pod točko sintranja prahu, in krmilni sistem kontrolira laserski žarek, da sledi prečni prerez profil sloja na plasti prahu. Pri skeniranju se temperatura praška dvigne na tališče, se sintrira in povezuje z osnovnim oblikovanim delom. Po zaključku ene plasti se delovno mizo zniža za debelino plasti, tlakovec pa je obložen z enakomernim gostim prahom, da izvede novo plast sintranja, dokler celoten model ne bo končan.


Prednosti tehnologije SLS:

1) Na voljo so različni materiali. Uporabni materiali vključujejo različne praškaste materiale, kot so polimeri, kovine, keramika, gips in najlon. Zlasti materiali kovinskega prahu so ena najbolj priljubljenih razvojnih smeri v trenutni tehnologiji 3D tiskanja.

2) Proizvodni proces je preprost. Zaradi velike količine materialov, ki so na voljo, lahko postopek neposredno proizvajajo zahtevne prototipne oblike, 3D konstrukcijo plesni ali komponente in orodja, odvisno od materiala.

3) Visoka natančnost. Na splošno je mogoče doseči odstopanja (0,05-2,5) mm v celotnem obsegu obdelovanca.

4) Podporna struktura ni potrebna. Podložen sloj, ki se pojavi med postopkom laminacije, lahko neposredno podpira nepoškodovani prašek.

5) visoka stopnja izkoriščenosti materiala. Ker ni potrebe po podpori, ni potrebe po dodajanju baze, stopnja izkoriščenosti materiala pa je najvišja med več skupnimi tehnologijami 3D tiskanja in cena je relativno poceni.


Slabosti tehnologije SLS:

1) Hrapavost površine. Ker je surovina praškasta, je prototip zasnovan s plastno plastjo vezave materialne praškaste plasti s segrevanjem in taljenjem. Zato je površina prototipa strogo granulirana in kakovost površine ni visoka.

2) V procesu sintranja je vonj. V procesu SLS je praškasti sloj potreben laser, ki ga segreje v staljeno stanje, polimerni material ali prašni delci pa hlapljajo vonjni plin med laserskim sintranjem.

3) Keramičnih delov kovinskega kosa z visokim izkoristkom ni mogoče neposredno oblikovati, pri oblikovanju velikih delov pa se verjetno lahko pojavijo deformacije.

4) Dolg čas obdelave. Pred predelavo je potrebno 2 uri časa ogrevanja; po tem, ko so deli zgrajeni, traja 5 do 10 ur, da se ohladi, preden jih lahko vzamemo iz praškastega valja.

5) Zaradi uporabe visoko zmogljivih laserjev poleg stroškov same opreme so potrebni številni pomožni zaščitni postopki. Skupna tehnična težava je visoka, stroški proizvodnje in vzdrževanja pa so zelo visoki. Običajni uporabniki ne morejo nositi.


Povpraševanje